Johan Vankerckhove

Ben je trots om vrachtwagenchauffeur te zijn? Wat maakt jouw job zo uniek en wat vertel je aan je vrienden over je job?

Ik ben sinds 1986 gepassioneerd vrachtwagenchauffeur en zie mijzelf niets anders doen. Heb vele waters doorzwommen, heel veel gaandeweg geleerd van het vak en sinds 5 jaar ben ik 'happy trucker' bij Sprint Transport. Hier neem ik o.a. de rol van peter op mij om alle nieuwe medewerkers te begeleiden in hun nieuwe droom als vrachtwagenchauffeur.

De 'meeste gepassioneerde chauffeur' is uiteraard een zeer gemotiveerde chauffeur. Wat is het geheime ingrediënt in jouw dagelijks enthousiasme? Hoe komt het dat je graag vrachtwagenchauffeur bent én wilt blijven?

Via 2 gepassioneerde nonkels kreeg ik van kleins af aan de microbe mee. I loooove my job! De afwisseling, het sociale contact, de diverse ladingen die ik veilig op hun eindbestemming breng en de goede wisselwerking tussen collega's alsook mijn bazen maken het leven het leven aangenaam. Ik zie mijzelf niets anders doen, en hou ervan de jongeren te inspireren en te motiveren wat het beroep betreft!

De ‘meest gepassioneerde chauffeur’ is per definitie ook een verkeersveilige chauffeur. Hoe verwezenlijk jij dit in de praktijk?

Tot op heden ben ik een ongeschreven blad wat ongevallen betreft. Ik draag het anticiperen op het rijgedrag van anderen hoog in het vaandel, alsook eco-driving. Zo ging ik vorige maand mee op pad voor een onderdeel in de code 95, eco-driving, en kreeg ik een hele dikke pluim van de instructeur dat er aan mijn rij-stijl niets meer toe te voegen was. Ik draag dit graag uit naar mijn collega's om hen te inspireren hoe het anders kan.

Als vrachtwagenchauffeur heb je een geweldige en variërende job. Welke unieke gebeurtenis maakte jij ooit mee? Kon jij ooit op een uitzonderlijke manier de passie voor jouw job tonen?

Grappige annekdote: ooit stond ik op een parking en was ik mijn nachtrust aan het nemen. Ik kreeg het 's nachts fris en stak in mijn slaap mijn arm uit om op de nachtverwarming te drukken. Iets later werd ik door de security wakker gemaakt want bleek dat ik mijn knipperlichten boven op het dak had aangezet ipv de standverwarming :) Hilariteit alom, ze dachten dat ik in nood was! Iedere ochtend voor ik vertrek doe ik een controle van mijn wagen. Als peter in de firma leer ik nieuwelingen hoe ze lading het beste vastmaken. Doordat ik dit al 35 jaar doe, kan ik iedereen hiermee verder helpen en neem ik hier ook graag de tijd voor