Christophe Vanhoutte

Ben je trots om vrachtwagenchauffeur te zijn? Wat maakt jouw job zo uniek en wat vertel je aan je vrienden over je job?

Op 21 jarige leeftijd ('92) ben ik gestart met dagritten van 1000 km voor de Opel fabrieken in Duitsland, na opgeleerd te zijn door de toenmalige man van mijn schoonmoeder die naar Spanje en Portugal reed. Daar in Spanje en Portugal leerde ik rijden met hem. Ik werkte 1 j op de luchthaven als lader en losser. Ik reed met ADR tankcontainers bij het toenmalige bedrijf Luc Callant uit Zeebrugge. Later bij hetzelfde bedrijf Groupage gereden op Oost-Duitsland. Dat deed ik heel graag, maar doordat ik altijd de hele week weg was en meer thuis wilde zijn bij mijn gezin, begon ik bij duintransport (toen beste bedrijf ter wereld voor Esso qua veiligheid). Enkele jaren deed ik de bevoorrading van tankstations in België. Daarna startte ik samen met mijn vrouw een eigen schoonmaakbedrijf (15j gedaan). Door Corona en gezondheidsproblemen van mijn vrouw, beslisten we samen dat ik opnieuw de baan op zou gaan. Onze zoon woont ondertussen samen , dus nu gaan mijn vrouw en onze teckel Eddy mee de baan op. Ik rij nu wekelijks met Groupage naar Zuid-Frankrijk, en heb het heel erg naar mijn zin .ik rij met veel passie en plezier, in volgens mij een van de mooiste landen waar je als truck chauffeur kan rijden; zeker als je zoals ik perfect Frans spreekt, (Ik ben Franstalig opgevoed.) Voila, dat is mijn verhaal!

De 'meeste gepassioneerde chauffeur' is uiteraard een zeer gemotiveerde chauffeur. Wat is het geheime ingrediënt in jouw dagelijks enthousiasme? Hoe komt het dat je graag vrachtwagenchauffeur bent én wilt blijven?

De vrijheid, de passie, de druk, het weg zijn van huis, het mooie weer, de bergen, enz

De ‘meest gepassioneerde chauffeur’ is per definitie ook een verkeersveilige chauffeur. Hoe verwezenlijk jij dit in de praktijk?

Ik ben destijds opgeleid bij Esso als defensieve veilige chauffeur en gebruik dit nog steeds dagelijks in stresserende situaties, bvb bij files , moeilijke laad- en/of losplaatsen, ik probeer altijd rustig te blijven zodat ik geen ongevallen heb.

Als vrachtwagenchauffeur heb je een geweldige en variërende job. Welk unieke gebeurtenis maakte jij ooit mee? Kon jij ooit op een uitzonderlijke manier de passie voor jouw job tonen?

In Corona-tijd gebeurt het dat wij medisch materiaal zoals spuiten vervoeren. Ook tijdens de zomerkampen voor zeescouts help ik laden, al die kinderen die dan meehelpen laden enz Ook bij de aanslagen van 9/11 stond ik geladen op het depot in Gent met 40000 l benzine. De aanslagen waren net gebeurd en wij mochten toen niet buitenrijden (Esso is Amerikaans bedrijf). We wisten toen op dat moment nog niet zeker wat er gebeurde.