Sebastiaan Hovens

Ben je trots om vrachtwagenchauffeur te zijn? Wat maakt jouw job zo uniek?

Ik heb stiekem altijd gedroomd om trucker te worden, maar dat was iets dat ik niet kon verwezenlijken door mijn financiële status. In 2012 werkte ik in een vrachtwagen garage waardoor ik regelmatig opleggers moest binnen en buiten rijden. Dit wakkerde mijn droom alleen maar aan. In dat jaar heb ik mijn huidige vrouw ontmoet. Ik vertelde haar op een dag dat trucker zijn mijn droomjob zou zijn, maar kende mijn situatie ook. Op een dag vertelde ze me dat ze me zou helpen om die droom werkelijkheid te maken. Ze heeft me ontlast van de financiële problemen waardoor ik mijn rijbewijs kon behalen via de vdab om dan als trucker aan de slag te kunnen. Ik ben haar daarvoor eeuwig dankbaar.

De 'meeste gepassioneerde chauffeur' is uiteraard een zeer gemotiveerde chauffeur. Wat is het geheime ingrediënt in jouw dagelijks enthousiasme?

Sinds dat ik op de vrachtwagen rijdt had ik een doel: zo snel mogelijk in het uitzonderlijk vervoer rijden. Dat was mijn passie. Bij mijn eerste werkgever was er die mogelijkheid, maar ik heb daar nooit de kans gekregen. Daarom ben ik naar een ander bedrijf gegaan die enkel en alleen uitzonderlijk vervoer deed. Binnen dat bedrijf ben ik binnen een jaar van de kleinste combinatie tot de grootste combinatie uitgegroeid die binnen dat bedrijf mogelijk was. Ik rijdt me met gewichten rond waar ik nooit had over durven dromen. Met mijn 10x4 Volvo Fh16 trekker en modulaire Oplegger is alles mogelijk om te transporteren. Tot op heden ga ik elke dag werken met een lach op mijn gezicht.

De ‘meest gepassioneerde chauffeur’ is per definitie ook een verkeersveilige chauffeur. Hoe verwezenlijk jij dit in de praktijk?

Ik doe mijn uiterste best om te denken aan mede weggebruikers en om ecologisch te rijden. Aangezien de afmetingen waar ik mee rond rijdt heb ik 9 van de 10 transporten begeiding bij. Dit draagt veel bij, bij de verkeersveiligheid.

Als vrachtwagenchauffeur heb je een geweldige en variërende job. Welk unieke gebeurtenis maakte jij ooit mee? Kon jij ooit op een uitzonderlijke manier de passie voor jouw job tonen?

Dit antwoord is heel simpel. Ik doe elk jaar me met een truckrun voor mindervalide mensen. De waardering en plezier die ik en die mensen krijgen die dag, daar kan ik een heel jaar op teren.
Copyright beeld: Louis Nijs - 2018